Nalba (Althaea Officinalis)

nalba

Nalba este o planta ale carei proprietati terapeutice au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri, in special pentru curatarea bronhiilor si protejarea mucoaselor.

Exista mai multe tipuri ale acestei plante care au efecte asemanatoare in tratarea diverselor afectiuni.

Acestea sunt: nalba mare (Althaea Officinalis constituie un remediu excelent in tratarea tusei (poate fi combatuta in mod natural daca se beau trei cani de ceai zilnic, din urmatorul amestec de plante: radacini de nalba mare, frunze de podbal, radacini de lemn dulce, flori de lumanarica, anason), faringitei, laringitei, durerilor in gat, raguselii, inflamatiilor mucoasei intestinale si stomacale, recunoscuta fiind si pentru vindecarea ranilor, daca este aplicata sub forma de comprese.

De la aceasta planta se utilizeaza atat florile, cat si frunzele si radacinile.); nalba de padure (Malva Silvestris este folosita in tratarea afectiunilor stomacale, intestinale si ale cailor respiratorii,iar ca uz extern vindeca rani, abcese, umflaturi dupa fracturi daca este aplicata sub forma de comprese sau bai.

De la aceasta planta se folosesc in medicina naturista florile si frunzele.); nalba de cultura (Althaea Rosea cu efecte curative, fiind folosite numai florile plantei.)

Nalba ajuta, de asemenea si la vindecarea afectiunilor organelor genitale, tratarea diareei, ulcerului gastro-duodenal, infectiilor urinare, pietrei la rinichi.

Tratamente naturale cu nalba:

Ceaiul din nalba preparat din partile componente recomandate mai sus ale fiecarui tip de planta ajuta la vindecarea durerilor de stomac, enteritelor, nefritelor, laringitei, cistitei, hemoroizilor. leocoreei, inflamatiilor mucoaselor. Se recomanda a se bea in jur de 3 cani de ceai, zilnic.

Durerile in gat, astmul, celulita, starile nervoase pot fi usor vindecate cu ajutorul pulberii din flori de nalba. Pacientul poate utiliza aceasta pulbere numai la recomandarea medicului.

Laringita, amidalita si traheita pot fi vindecate si prin uz extern, cu ceai din radacini de nalba mare. Se recomanda a se face gargarisme de mai multe ori pe zi pentru obtinerea unor rezultate excelente. Tot prin uz extern se pot trata si ranile de pe maini si picioare, venele inflamate. In acest sens se recomanda a se face bai cu ceaiul rezultat din macerarea frunzelor si florilor de nalba, cu 3-5 l de apa rece, timp de 12 ore.

Hemoroizii si colitele pot fi tratate prin clisma. Astfel ceaiul se prepara din frunze si flori de nalba, peste care se toarna aproximativ 2 l de apa clocotita.

Pentru eliminarea toxinelor din organism, se pot face bai complete cu nalba. Aceste bai se recomanda a nu depasi 20 de minute, iar apa sa nu atinga inima pacientului. Procesul eliminarii toxinelor consta in transpiratia dupa baie, de aceea se recomanda ca pacientul sa nu se stearga dupa baie, ci sa se infasoare intr-un halat gros, apoi sa se odihneasca intr-un pat.

Alte articole din aceeasi categorie