Plante medicinale care incep cu litera ( U )

Plante medicinale, ce n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra datorita proprietatilor terapeutice pe care le poseda: antibiotic, depurativ, extectorant etc.

Ungurasul (Marrubium vulgare)

Ungurasul  (Marrubium vulgare)

Ungurasul este o planta medicinala, europeana, apreciata in cercul terapiilor naturiste datorita efectelor vindecatoare pe care le are asupra tuberculozei si malariei.

De-a lungul timpului, si in functie de zonele unde se gaseste, ungurasul a capatat cateva denumiri populare. Cele mai cunoscute sunt: catusnica, voronic, unsuroasa, smeita, baltura, voronica etc.

Ungurasul este recomandat in tratarea si vindecarea bolilor de inima, dischineziilor biliare, afectiunilor vezicii biliare, cailor respiratorii, ficatului, colecistitelor, calmarea starilor de spasm,  palpitatiilor, aritmiilor,  reglarea pulsatiilor cardiace, stimularea poftei de mancare, eliminarea secretiilor bronhice, tratarea aritmiei cardiace (contine azotat de potasiu si colina).

Citește mai departe:Ungurasul (Marrubium vulgare)

Urzica (Urtica dioica)

Urzica (Urtica dioica)

Urzica este o planta ce poate fi folosita cu succes ca remediu depurativ, avand o actiune benefica asupra pancreasului si inflamatiilor cailor urinare.

Aceasta planta are o larga dispunere in majoritatea unitatilor geografice, capatand astfel alte denumiri: urzica creata, urzica mare, urzica de padure.

Urzica stimuleaza secretiile gastrice, intestinale, pancreatice, stimuland pofta de mancare si vindecand insuficientele gastrointestinale.

Are efecte binefacatoare in tratarea diabetului zaharat, hemoroizilor, nisipului de la rinichi, bronsitelor, hemoragiilor uterine, anemiei (mancarea de urzici, salata, sucul si ceaiul de urzici), cefaleei (ceaiul de urzici), reumatismului (zona afectata se bate usor cu tulpini proaspete de urzici), gutei, diareei, obezitatii, tratarea alergiilor (ceai de urzica), asteniei (suc de urzici, mancare de urzici, ceai de urzici), gingivitelor, amigdalitelor (gargarisme cu ceai de urzici concentrat).

Citește mai departe:Urzica (Urtica dioica)

Urzica moarta (Lamium album)

Urzica moarta (Lamium album)Urzica moarta este o planta medicinala, eficienta in diferita tratamente datorita principiilor active si actiunilor binefacatoare pe care le are asupra organismului uman.

De la urzica moarta sunt utilizate in principal florile. Numele de "moarta" provine de perisorii pe care-i detine, si care ustura.

Urzica moarta de-a lungul timpului a capatat mai multe denumiri populare: urzica alba, mierea ursului, fata matei, urzica creata, sugel alb, urzica surda etc.

Oamenii s-au folosit in decursul timpului de proprietatile tamaduitoare ale urzicii moarte pentru tratarea multor afectiuni ce amenintau organismul uman.

Citește mai departe:Urzica moarta (Lamium album)

Usturoiul (Allium sativum)

Usturoiul (Allium sativum)Usturoiul este o planta medicinala, inzestrata cu impresionante proprietati terapeutice uimindu-i pe medicii din intreaga lume.

In Antichitate usturoiul era utilizat pentru dezvoltarea muschilor si ca antidot contra muscaturilor de vipera. Usturoiul contine alicina, ceea ce il face un uimitor bactericid, avand capacitatea de a usura circulatia sangelui.

Usturoiul a cunoscut de-a lungul timpului mai multe utilizari: in tratarea hipertensiunii arteriale, viermilor intestinali, gripei, bronsitei, racelii, este stimulativ pentru barbati, tratarea bronsitelor, are efect anticancerigen ( in cancerul de stomac si colon), trateaza "otravuri" ca: trigliceridele, colesterol, este considerat important dezinfectant al cailor respiratorii, combate fermentatiile intestinale, la fumatori usureaza expectoratia, ajuta la scaderea cantitatii de zahar din organism, tratarea lipsei poftei de mancare, digestia lenta, stimuleaza sistemul imunitar, curata intestinele, trateaza arterioscleroza, hipertensiune arteriala, trateaza plagile deschise, negii, bataturile, tumorile.

Citește mai departe:Usturoiul (Allium sativum)