Urzica (Urtica dioica)

urzica

Urzica este o planta ce poate fi folosita cu succes ca remediu depurativ, avand o actiune benefica asupra pancreasului si inflamatiilor cailor urinare.

Aceasta planta are o larga dispunere in majoritatea unitatilor geografice, capatand astfel alte denumiri: urzica creata, urzica mare, urzica de padure.

Urzica stimuleaza secretiile gastrice, intestinale, pancreatice, stimuland pofta de mancare si vindecand insuficientele gastrointestinale.

Are efecte binefacatoare in tratarea diabetului zaharat, hemoroizilor, nisipului de la rinichi, bronsitelor, hemoragiilor uterine, anemiei (mancarea de urzici, salata, sucul si ceaiul de urzici), cefaleei (ceaiul de urzici), reumatismului (zona afectata se bate usor cu tulpini proaspete de urzici), gutei, diareei, obezitatii, tratarea alergiilor (ceai de urzica), asteniei (suc de urzici, mancare de urzici, ceai de urzici), gingivitelor, amigdalitelor (gargarisme cu ceai de urzici concentrat).

Daca pacientul sufera de tusea si dureri in piept, i se recomanda a bea ceai din frunzele si varfurile cu flori de urzica.

Radacinile de urzica isi gasesc intrebuintarea in tratamentul constipatiei.

Varicele se pot trata tot cu ajutorul unor preparatae din urzica. Astfel, in acest caz se beau in jur de 100 ml de suc de urzica de mai multe ori pe zi, o lunga perioada de timp.

Ca uz extern ceaiul de urzici poate fi utilizat sub forma de bai sau comprese pentru tratarea ranilor, eczemelor, pecinigii, dar si pentru spalarea parului pentru revigorare si intarire. In acest ultim caz pe langa urzica in ceai se mai adauga si rozmarin, otet de mere si musetel.

Tinctura de urzici este folosita in tratarea durerilor reumatice, hemoragii, afectiuni ale pielii. Aceasta se prepara cu ajutorul radacinilor de urzica, recoltate primavara sau toamna, bine maruntite, care se introduc intr-o sticla, apoi se toarna peste ele rachiu de secara de 38-40º. Se lasa la macerat doua saptamani la soare sau intr-un spatiu racoros.

Cand pacientul acuza sangerari nazale i se recomanda a inhala praf din frunze de urzica uscate.

Deformarile articulatiilor aparute la incheieturile mainilor si picioarelor se pot vindeca daca pacientul consuma pe toata perioada zilei doua cani de ceai de coada calului si trei-patru cani de ceai de urzica.

Sucul de urzici este utilizat in tratarea cancerului digestiv, dar cunoaste o varietate de alte recomandari: in tratarea anemiei, afectiunilor cailor respiratorii, muscaturilor si intepaturilor de insecte (aplicat direct pe piele), cresterii parului.

Pentru tratarea cirozei hepatice se recomanda a se bea doua-trei cani de ceai pe zi din amestecul urmatoarelor plante: frunze de urzica, rizomi de pir, fructe de maces. Aceste plante se maruntesc bine si se amesteca pana la omogenizare. Din acest amestec se ia o lingurita care se opareste cu 250 ml de apa clocotita.

Alte articole din aceeasi categorie