Capsunul (Fam. Rosaceae)

capsuna

Capsuna a fost folosita ca remediu natural pentru diverse afectiuni inca din timpuri stravechi.

Principalii constituienti ai capsunei: vitamine (A1, B1, B2 C), aproximativ 90% apa, saruri de potasiu fac din acest fruct un important remineralizant al organismului.

In medicina populara, capsuna era utilizata in afectiunile renale, deoarece au un efect diuretic.

Sucul de capsuni are calitati terapeutice deosebite, fiind astfel recomandat tuturor bolnavilor. Capsunile au de asemenea proprietati bactericide, fluidizeaza sangele si echilibreaza tranzitul intestinal.

Astazi, capsuna se recomanda cu succes in tratarea si vindecarea urmatoarelor afectiuni:

  • oxiurilor (se recomanda a se consuma capsuni pe stomacul gol in prima parte a zilei, timp de cateva zile),
  • afectiunilor hepatice,
  • constipatiei,
  • arterosclerozei,
  • reumatismului,
  • echilibreaza colesterolul la valorile normale,
  • revitalizeaza tenul obosit (masca preparata cu ajutorul catorva capsuni, miere si ulei de lavanda).

Decoctul preparat din frunzele si radacinile de capsun este considerat un remediu natural in tratamentul diareei, reumatismului, cistitelor, guta.