Busuiocul (Ocimum basilicum)

busuiocul

Busuiocul este o planta ce se cultiva anual, fiind deosebita datorita mirosului placut pe care-l emana. Din cele mai vechi timpuri busuiocul a capatat diferite denumiri: bosoioace, busuioc de gradina, basic, malacina, bosoioc rosu etc.

Ca planta medicinala, busuiocul este foarte apreciat, mai ales in tratarea: afectiunilor gastrointestinale, bronsitei, gastritei cronice, durerilor de stomac, febrei.

De asemenea, fiind o planta aromatica, busuiocul, se bucura de mare apreciere si in arta culinara, fiind folosit drept condiment in cazul unor sosuri si in cazul carnii.

Pe langa aceste atributii, busuiocul este perceput si ca o planta sfanta, astfel preotii ortodocsi si catolici folosec busuiocul pentru a-l inmuia in apa sfintita si a stropii lucrurile si fiintele pentru a le da binecuvantarea.

Tratamente naturale cu busuioc:

Ceaiul din frunze de busuioc este considerat un remediu excelent in vindecarea:

  • fectiunilor gatului, laringitelor si faringitelor (utilizat sub forma de comprese),
  • stimularea poftei de mancare,
  • tratarea ulcerului gastric,
  • durerilor de cap, crampelor, cefaleei,
  • colicilor intestinale, gazelor,
  • infectiilor urinare, vomei, colitelor de fermentatie, gripei,
  • vindecare leziunilor bucale, erodate si inflamatorii (gargarisme).

Ceaiul din frunze de busuioc este recomandat a se bea doua-trei cani de ceai pe zi, de preferat dupa mesele principale.

Pentru persoanele care sufera de lipsa poftei de mancare, un tratament ajutator este vinul de busuioc. Acesta se prepara din frunze proaspete de busuioc, bine maruntite si adaugate intr-o sticla, in care se toarna vin rosu si miere.

Dupa o saptamana, timp in care amestecul este lasat la macerat si agitat de maxim cinci ori pe zi, acesta se filtreaza, iar vinul rezultat se va pastra intr-o sticla bine inchisa.

In cazul intepaturilor de insecte, ranilor, eczemelor, se recomanda a se trata cu tamponari cu tinctura de busuioc.

De asemenea, in cazul intepaturilor de insecte se utilizeaza frunzele de busuioc cu ajutorul carora se freaca locul care prezinta probleme, precum si cu ajutorul sucului extras din busuiocul proaspat.

Alte articole din aceeasi categorie