Dragaica (Sanzienele)

sanziene - dragaica

Dragaica este o planta perena, ce poate ajunge la 30-60 centimetri inaltime si are flori galben-aurii cu un miros de miere.

Denumirile populare ale aceste plante sunt: floarea Sfantului Ioan, inchegatoare, smantanica sau sanziene galbene.

Dragaica este recomandata in tratarea unor afectiunii grave precum:

  • epilepsie, coree,
  • retentie urinara,
  • isterie,
  • pietre la rinichi.

 Sanzienele sunt plante cu flori de culoare alb-galbuie se intalnesc pe povarnisuri, si au ca denumiri populare: peteala reginei, sanziana-alba, dragaica.

Sanziana este recomandata mai ales pentru femei, in cazul nasterilor cu sau fara probleme si in afectiunile uterine.

Sucul proaspat de dragaica, daca este amestecat cu unt, se recomanda a fi utilizat in ulceratii de tot genul si boli de piele de natura canceroasa.

Efectele dragaicai sunt recunoscute ca fiind vindecatoare in bolile de rinichi, de ficat si de vezica urinara. Ceaiul are un efect binefacator si asupra:

  • afectiunilor cailor respiratorii, ca de exemplu: faringita, laringita, raguseala;
  • astenie,
  • otita, dermatoza.

Tratamente naturale cu dragaica:

Ceaiul de dragaica se recomanda atat ca utilizare externa pentru a se trata afectiunile de vezica urinara, rinichi, ficat, pancreas, glanda tiroida; dar si pentru uz intern prin administrarea a doua-trei cani de ceai zilnic, pentru tratarea dermatozelor cronice, petelor pigmentate, furunculelor.

Alifia de dragaica se obtine amestecand 4 lingurite de suc de dragaica  cu 100 g de unt. Aceasta se pastreaza la rece si se foloseste pentru tratarea nodulilor care apar la san.

Din planele proaspat spalate si uscate de dragaica se poate extrage sucul, atat cu ajutorul unui aparat electric sau chiar manual. Acesta se utilizeaza ca si in cazul ceaiului si intern (dar diluat cu ceai sau apa), cat si extern pentru a vindeca afectiuni ale pielii si petele din nastere.

Ceaiul din sanziene curata rinichii, pancreasul, ficatul si splina de anumiti factori patogeni, dar vindeca si tulburarile sistemului limfatic. Pentru uz extern este recomandat in diverse boli de piele, rani, furuncule. Tenul imbatranit poate fi intins prin spalaturi calde cu acest ceai.

Alte articole din aceeasi categorie