Zmeurul (Rubus idaeus)

zmeurul

Zmeurul este un arbust fructifer foarte utilizat in medicina naturala.

In special sunt folosite frunzele si fructele acestui arbust.

Fructul de zmeur se recomanda ca tratament ajutator in cazul reumatismului, diabetului, asteniei, constipatiei (are proprietatea de a fi laxativ), gutei, marirea sudoratiei.

Daca pacientul sufera de prostata in acest caz se vor utiliza frunzele arbustului, astfel ceai din frunze de zmeur este un remediu excelent in tratarea unuor asemenea afectiuni.

Tratamente naturale cu zmeur:

Siropul rezultat din fructele de zmeur si coacaze se utilizeaza in tratarea pojarului, scarlatinei, febrei infectioase, inflamatiilor urinare.

Administrarea a doua cani de ceai din frunze de zmeur pe zi este de folos daca pacientul sufera de gastrita hiperacida, diaree, ulcer gastric, infectii urinare, enterocolita, tuse, raceala, bronsita.

Acest ceai poate fi utilizat si daca pacientul sufera de laringita, faringita sau afectiuni ale cavitatii bucale prin gargarisme.

In tratarea cirozei, litiazei biliare, afectiunilor renale si cardiace, colitei, hipertensiunii si arterosclerozei se recomanda a se utiliza gelatina din zmeura.

Aceasta se prepara din 250 g de fructe (zmeura, afine, capsuni) dupa preferinte, astfel: se stoarce sucul din fructe (zmeura), resturile fierbandu-se in 50 ml de apa, dupa care se strecoara. La jumatate din amestecul fierbinte se dizolva 1.5 foi de gelatina, iar dupa ce se amesteca bine, totul se toarna intrun vas umezit, dupa care se depoziteaza intr-un loc racoros.

Spuma din zmeura cu gris este utilizata ca remediu eficient in tratarea insuficientei cardiace, bolilor infectioase, dispepsiilor de putrefactie, gutei, ulcerului, rectocolitei hemoragice. La prepararea acestei spume, pe langa fructele de zmeur se pot utiliza si capsunile, afinele sau visinile.

Alte articole din aceeasi categorie