Ceaiuri pentru afectiunile aparatului digestiv

Afectiunile aparatului digestiv sunt diverse si des intalnite in principal datorita: stresului, alimentelor pline de ingrediente chimice si irascibilitatii generale.


Ceaiurile recomandate in tratarea bolilor digestive sunt: Ceai anticolitic, Ceai gastric, Ceai antidiareic, Ceai laxativ

Ceai anticolitic:

Colita reprezinta o inflamatie a intestinului gros. Ceaiul anticolitic are o actiune antiseptica, cicatrizant si calmanta.

Plantele medicinale necesare prepararii ceaiului sunt: Flori de coada soricelului, flori de musetel, frunze de roinita, sunatoare, capsule de mac, frunze de menta talpa gastii si fenicul.

Musetelul si coada soricelului au o actiune bactericida, sunatoarea are o actiune cicatrizanta iar frunze de roinita, menta si feniculul sunt antivomitive ai ajuta la eliminarea gazelor ce apar in procesul de fermentatie al colitelor.

Inflamatia intestinul subtire poarta numele de enterita. Cand se intalnesc ambele afectiuni: colita si enterita, rezulta boala numita enterocolita.

Ceaiul pentru enterocolite trebuie preparat din: frunze de menta, nuc si frunze de roinita.

Ceai gastric:

Plantele medicinale ce intra in compozitia acestui ceai sunt: mataciune, coada racului, radacina de tataneasa si radacina de odolean, toate avand un efect calmant si cicatrizant. Acest ceai gastric este recomandat persoanelor cu gastrita, hiperaciditate si chiar si ulcer

Ceai antidiareic:

Ceaiul antidiareic are proprietati astringente si antiseptice si contine urmatoarele plante medicinale: coaja de stejar, frunze de nuc, coada racului, turita mare, menta, rachitan, cimbrisor de camp, radacina de cerentel. Se recomanda a se bea 2-3 cani de ceai zilnic.

Ceai laxativ:

Constipatia favorizeaza stocarea toxinelor in organism. Efectele constipatiei sunt: nervozitate, dureri de cap, lipsa poftei de mancare.

Platele medicinale cu actiune laxativa, necesare prepararii acestui ceai sunt: coaja de crusin, frunze de roinita si volbura. Inainte de culcare se recomanda a se bea o cana de ceai.