Ingrediente pentru masti cosmetice

Ingredientele utilizate in prepararea mastilor sunt numeroase si diferite in functie de tipul de ten. Cel mai adesea se utilizeaza uleiurile vegetale, parafina, oul, dar si alte plante medicinale, legume si fructe.

Galbenusul de ou este adesea folosit in prepararea mastilor cosmetice pentru tenul uscat. Se prepara un amestec dintr-un galbenus de ou si o lingurita de ulei vegetal (optional se pot adauga si zeama de lamaie si sucuri de fructe). Se recomanda ca persoanele care au probleme cu sapunul, sa se spele pe fata (in special in zona uscata), cu galbenus de ou in locul sapunului.

Pentru tenul uscate se mai pot folosi urmatoaele plante medicinale, fructe si legume: arnica, capsuna, morcov, menta, pepene galben, gutui, struguri.

Infuziile de plante pot fi utilizate pentru ten sub forma de comprese, pentru pentru inhalarea aburului.

Uleiurile vegetale, se utilizeaza in special pentru tenurile uscate: ulei de floarea soarelui, ulei de germeni de porumb, ulei de masline, ulei de migdale dulci. Pentru aplicarea uleiul de ten se utilizeaza comprese. O mentiune importanta este ca uleiul, inainte de aplicare pe ten trebuie sa fie caldut.

Pentru ochi obositi se poate utiliza vita de vie, pentru ten congestionant: cimbrisor, podbal, soc, coada soricelului, pentru ten seboreic: castane, scaieti, iar pentru ten nervin: cimbru, busuioc, menta, maghiran, laptuca, melisa.