Streptococul auriu: simptome si tratament

Streptococul auriu reprezinta la ora actuala una din cele mai raspandite bacterii. Prezenta sa in organismul nostru poate duce la complicatii din cele mai grave.

Simptomele ce manifesta prezenta acestui stafilococ auriu

In primul rand, este foarte important de mentionat faptul ca acest streptococ aureus, odata activat in organismul nostru, poate fi localizat la nivelul mai multor organe. Spre exemplu, atunci cand el este localizat la nivelul gatului, intalnim faringita streptococica. Aceasta afectiune se manifesta prin inflamarea faringelui. Simptomele cele mai des intalnite fiind durere in gat, febra, stare generala de greata.

Daca el este localizat la nivelul urechii atunci avem de a face cu o forma mai agravanta de otita. Intotdeauna, prezenta acestui stafilococ, nu va face decat sa potenteze efectele negative prin agravarea simptomatologiei.

La nivelul pielii (cel mai mare organ al corpului nostru, aproximativ 2 metri), afectiunile sunt mult mai diverse in comparatie cu alte organe. Cele mai des intalnite afectiuni sunt reprezentate de acnee (forma mai grava), foliculita, furunculoza, celulita.

De asemenea, streptococul auriu poate fi localizat si la nivelul organelor genitale si a tractului urinar (uretrita).

Streptococ auriu: tratament si metode alternative

Tratamentul streptococului auriu, cel mai des folosit de medicii ORL, este reprezentat de o schema de antibiotice orale, personalizata in functie de nevoia pacientului. Schema de antibiotice orale, prescrisa pacientului, se face in urma unei antibiograme. Aceasta antibiograma are rolul de a scoate in evidenta ce antibiotice nu mai sunt eficiente pentru pacientul respectiv, deci pentru a fi eliminate din tratament. In cazurile in care stafilococul auriu este localizat la nivelul dermului, medicii prescriu deobicei, pe langa schema de antibiotice orale, si antibiotice cu actiune locala.

Problema tot mai des intalnita este reprezentata de rezistenta organismului la actiunea antibioticelor. Aceasta rezistenta a venit oarecum firesc, ca urmare a expunerii indelungate la serii de tratament cu antibiotice pentru absolut orice problema, indiferent daca era o situatie de gravitate mare sau mica. Din cauza acestei rezistente, s-au cautat diferite metode alternative pentru rezolvarea acestei probleme.

Una dintre metode este reprezentata de un tratament naturist pentru streptococul auriu, numita mierea de Manuka; aceasta miere este considerata, la ora actuala, ca fiind cel mai puternic antibiotic natural din lume.

Ce o face atat de speciala?

Proprietatile ei antibiotice si de ridicare a imunitatii, au facut ca foarte multe persoane sa inlocuiasca clasicele antibiotice cu aceasta miere, dar cel mai important lucru, in comparatie cu clasicele antibiotice, este faptul ca organismul nu a creat o rezistenta la actiunea ei.

In plus, in strainatate, foarte multe persoane o folosesc nu numai pentru tratarea stafilococului auriu, ci si pentru helicobacter pylori (cu rezultate fantastice), precum si pentru e coli. Mai multe detalii despre metode de tratament naturist a streptococului auriu puteti gasi aici.

Surse de streptococ auriu

Cea mai importanta sursa prin care putem contacta acest stafilococ este spitalul. Spitalul ocupa locul numarul 1 in ceea ce priveste raspandirea stafilococului catre pacienti.

In cazul copiilor, gradinitele reprezinta si ele, un loc in care acest stafilococ isi manifesta foarte pregnant prezenta.

Importanta imunitatii in lupta cu stafilococul aureus

Imunitatea reprezinta bariera naturala a organismului nostru de aparare in fata agentilor patogeni externi. Atunci cand bariera noastra este slabita, suntem expusi la astfel de bacterii, in cazul de fata, streptococul aureus.

Principalul factor negativ pentru imunitate este stresul. Pe langa stres, stilul de viata dezorganizat ce include o alimentatie necorespunzatoare, fac din imunitate o bariera slabita.

Cum aflu daca am stafilococ auriu?

Primul pas spre identificarea stafilococului aureus in organismul nostru, este reprezentat de exudat. Acest exudat poate fi nazal sau faringian si va releva daca streptococul aureus este activ in organismul tau.

Alta metoda este reprezentata de analizele de laborator, care ne vor arata prezenta sau absenta acestui stafilococ.

Concluzii

In concluzie, streptococul auriu este una din cele mai raspandite bacterii la ora actuala, iar prin prezenta lui, ne influenteaza viata intr-un mod negativ.

Tratamentul clasic consta in administrarea de antibiotice orale, dar datorita rezistentei create de organism asupra actiunii lor, s-au cautat alternative, si s-a descoperit o miere cu proprietati antibiotice extraordinar de eficiente, mierea de Manuka.
Imunitatea joaca rolul principal in aceasta ecuatie cu stafilococul auriu.

Asadar, pentru a preveni complicatiile cu stafilococul aureus, este necesar sa mentii o imunitate cat mai crescuta.

Articol scris de: Razvan Mihai