Publicitate

Greenly Magazine | Revista ta de mediu

Ghintura (Gentiana)


Ghintura (Gentiana) Ghintura este o planta erbacee, ce cuprinde mai multe specii, ca de exemplu:

- ghintura galbena (Gentiana lutea) si 

- ghintura patata (Gentiana punctata).

Denumirile populare ale acestor plante sunt: abrameasca, entura, cahincea, dantura, engere, fierea pamantului, ghimbire de munte, iantura, ochincea, strigoaie, tintaura, lumanarica, taietura etc.

 

Toate speciile de ghintura sunt considerate un remediu excelent in tratarea urmatoarelor afectiuni:

bara_verde- aerofagie, anemie,

- anorexie de origini diferite, ascaridoza,

- boli hepatice, ciroza hepatica, convalescenta, depresii,

- digestii lente sau dificile, dischinezii biliare,

- stimuleaza contractia vezicii biliare si a celei urinare,

- trateaza febra cronica, gripa, guta, nevrozele, oboseala cronica, reumatismul, parazitozele digestive, incotinenta urinara,

- scade numarul globulelor albe.

Ca medicament natural, ghintura galbena este foarte eficienta in tratarea:

bara_verde- durerilor de stomac, a balonarilor,

- combaterea poftei de mancare, anorexiei si

- in apararea organismului uman de orice tip de microbi si infectii.

Tratamente naturale cu ghintura:

Tinctura de ghintura stimuleaza pofta de mancare si armonizeaza procesele digestive.

Aceasta se prepara astfel: in 100 ml alcool alimentar de 70°se adauga 20 g de ghintura, apoi se pun intr-o sticla de culoare inchisa. Acest amestec se tine la temperatura camerei timp de doua saptamani, timp in care se recomanda a se agita de mai multe ori pe zi. Dupa aceasta perioada se strecoara si se pune la racoare in sticle mai mici.

Termenul de valabilitate este de doi ani. Se recomanda a se lua 10-20 picaturi diluate inainte de mese.

Rachiul de ghintura vindeca si linisteste stomacul si are rol in protejarea organismului de infectii.

Acesta se prepara din radacini de ghintura si 400-500 ml de alcool rafinat. Se administreaza in jur de 50 de ml inainte de masa de dimineata si seara. Se poate indulci dupa gust.

Ceaiul preparat din radacini de ghintura macerate in apa rece timp de opt ore combate anemia, ajuta la vindecarea bolilor de inima, de ficat, stimuleaza ficatul. Acesta se bea cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.

Galerie foto:

Ghintura de primavara - foto - (Gentiana Verna)ghintura_gentiana_verna


Alte articole din aceeasi categorie:

Gorunul (Quercus petraea) (afisari: 5170)

Ginko-Biloba (afisari: 1922)

Ghiocelul (Galanthus nivalis) (afisari: 2906)

Gutuiul (Cydonia vulgaris) (afisari: 6274)

Ginsengul (Panax araliaceae) (afisari: 4410)