Vitamina C (acidul ascorbic)

Vitamina C este cunoscuta si apreciata in primul rand pentru rolul ei de antioxidant pentru organismul uman.

Vitamina C se gaseste in mod natural intr-o serie de fructe si legume proaspete.

Daca se ia mai multa vitamina C decat doza zilnica recomandata pot aparea tulburari la nivelul stomacului.

Cele mai bogate in vitamina C sunt:

  • lamaia (Citrus lemon) (sucul proaspat de lamaie este foarte bogat in vitamina C),
  • macesul Rosa canina (ceaiul de maces este cunoscut pentru continutul ridicat de vitamina C, fiind recomandat a se utiliza de catre persoanele racite sua gripate),
  • catina (Hippophae rhamnoides),
  • coacazul negru Ribes nigrum (in special sucul de coacaze negre).

Alte surse naturale de vitamina C sunt: patrunjelul, spanacul, citricele, varza, cartofii, fragii, capsunii, portocalele, afinele, murele, ardeiul gras, ridichile, strugurii, salata verde, kiwi, fructele rosii, mazarea verde, caisele, perele, morcovii.

De asemenea, Vitamina C ajuta in absorbtia calciului si a fierului.